Puutyöt

Olen aloittanut puuartesaanin opinnot elokuussa 2021.

Tälle sivulle kokoan opintojen parissa tehtyjä töitä ja kerron oppimisestani (osana opiskelua..)

Olen erityisen innostunut CNC-tekniikasta, johon kuuluu kappalesuunnitelman piirtäminen ja CNC-koneen ohjelmoiminen toteuttamaan suunnitelmani, eli paljon tietokoneella istumista. Lopuksi koneeseen asetetaan puukappale ja painetaan nappia jolloin kone toteuttaa käskyjäni ja tekee puusta haluamani mallin. Tai ainakin jotain sinne päin; toisinaan oikeanlaisia asetuksia ja säätöjä pitää hieman hakea useamman testikappaleen voimin. Työ edellyttää loogista päättelykykyä ja ongelmanratkaisutaitoja. Myös luovuudesta on hommassa hyötyä ja tällainen kombinaatio tuntuu juuri minulle sopivalta. Tarkemmin CNC-hommista löytyy matskua vielä erilliseltä sivulta.

Koneellisen työstön lisäksi puutöissä on mahtavaa nähdä ja tuntea, miten puu muovautuu käsissäni. Siksi erityisesti hiominen on mielestäni mahtavaa.


Viinihylly ja viinitarjottimet, 2021

Hyllyssä on paikat kahdelle viinipullolle, kahdelle viinilasille sekä kahdelle viinitarjottimelle, joita valmistin myös erilliseksi sarjaksi. Tarjottimen idea on toimia kätevänä kantotelineenä esimerkiksi juhlissa, joissa tarjoillaan viiniä ja pientä syötävää. Tarjottimessa on paikka viinilasille ja pieni syvennys ruoalle. Sekä hylly että tarjottimet ja niiden teline on valmistettu kokonaan koivusta, lähinnä CNC-koneistamalla. Pintakäsittelyssä on käytetty kullanväristä maalia, lakkaa, petsiä ja pellavaöljyä. Tämä sarja on ensimmäinen testiversio, josta haluaisin kehitellä myytävän tuotteen.

Tämä sarjan teossa pääsin tutustumaan selvästi syvemmin CNC-maailmaan ja opin paljon siitä, millaisia malleja minun kannattaa piirtää koneelle ohjelmoitavaksi. Tarjottimen käyttöominaisuuksien suunnittelussa riittää vielä työtä, mutta koneen valmiudet tuottaa haluamani malli tulivat tutuksi. Tällaistahan tuotekehittely on: ensimmäinen versio ei yleensä ole se paras, mutta jokaisesta askeleesta oppii jotain.


Tarjotin, 2021

Äidilleni joululahjaksi pikaisesti tehty tarjotin/taulu. Tehty kokonaan CNC-koneistamalla valmiista mäntyliimalevystä sekä käsitelty petsaamalla. Tarjottimen pohjassa on myös jyrsintä niin, että reunat ovat ohuemmat jolloin sitä on helpompi kantaa Äidin ja koiranpennun jyrsintämalli on muokattu jo aiemmin vektorina piirtämästäni kuvasta CAD-ohjelmistolla CNC-koneelle sopivaksi. Hieman kiireessä tehdyssä työssä on monta asiaa, joiden kanssa olisin voinut parantaa. Suurimpana juttuna kuvan taustalle tullut syvennysjyrsintä, jossa terän kulkujäljet ovat selvästi näkyvissä. 


Lipasto, 2021

Kuvissa myös työn vaiheita. Lipaston teossa opiskeltiin erityisesti vetolaatikon ja jiiriliitoksen tekoa ja pääsimme myös pohtimaan vinojen jalkojen saloja, joita työstäessä päädyin tekemään kolme erilaista mallinetta (kuvassa 6 yksi niistä) CNC-koneelle. Lopputulos palkitsi. Pääsin myös tämän työn teossa tutustumaan AutoCAD-ohjelmalla piirtämiseen ensimmäistä kertaa ja rakastuin siihen heti täysin. Käsittelin oman lipastoni kahdella erisävyisellä petsillä ja valitsin siihen ankka-vetimet. Edelleen tämä työ on lempparini kaikista, mitä olen tehnyt. Erityisesti vetolaatikon aikalailla täydellinen istuvuus, joka kyllä varmastikin oli onnekasta sattumaa, on joka kerta sitä käyttäessä ilahduttavaa.