CNC-projektit


Sammakkolammen alikulun betonivalumuotit

Pääsin koulun kautta työskentelemään projektissa, jossa rakennettiin Kuopion Puijonlaaksoon uusi alikulkukäytävä. Läheisen koulun oppilaat olivat keksineet tarinan ja piirtäneet siihen kuvituksen, jota käytettiin alikulkukäytävän betoniseinien kuviointina ja minä tein vanerista betonivalussa käytettävät muotit lasten piirtämien kuvien pohjalta.

AutoCADilla muokkasin kuviot cnc-koneelle sopivaksi ja mahdutin ne vanerilevyille. Piirtäminen ja ohjelmointi otti oman aikansa, kun kuvioissa oli paljon yksityiskohtia, joihin cnc-koneen terien mahduttaminen oli haaste.

Kone jyrsi palojen muodot vanerilevyille, jonka jälkeen palat leikattiin vannesahalla ja kuviosahalla irti toisistaan ja jyrsittiin vielä pöytäjyrsimellä lopulliseen muotoonsa. Myös kuviot piirtäneet lapset kävivät yhtenä päivänä seuraamassa cnc-koneella työskentelyä ja tutustumassa halliin.

Valmiit palat lähtivät lavalle lastattuna tilaajan matkaan betonivaluun käytettäväksi. Projekti oli opettavainen, ajoittain haastavakin, mutta erityisen palkitseva ja mukava tehdä! Kiitosta kaikille projektissa mukana olleille, erityisesti työssä avustaneille koulukavereille.

Lopulta, kun alikulku rakennettiin, lapset kävivät vielä maalamassa kuviot sen seinissä. Nyt tarina kultaisesta ketusta tehnee koulumatkasta hieman satumaisemman.

Video: Mika Kajan, ViaCon Oy